Senaste inläggen

Av Lantliv - 20 mars 2007 22:04

Jag har funderat på en sak. Min dotter är snart åtta år och har långt hår. Vi bråkar alltid om hårborstningen. Hon hatar att kamma håret och jag har hotat med att hon får klippa sig om hon inte sköter sig (hatar dessa hot, jag hamnar alltid i den fällan) Hon sköter inte håret i allafall, och inte har hon behövt klippa sig heller. Jag har har argumentera om att håret blir trasigt när det tovar ihop sig som det gör och vi måste slita sönder det med borsten; och att man som sjuåring borde kunna borsta håret själv utan att någon säger till, åtminstone en gång om dagen; och att om man borstar håret varje morgon så slipper det bli grin och tårar för att det gör ont när man väl borstar det; och jag har vädjat till hennes känslor genom att hävda att vi blir ovänner i onödan bara pga. av håret, och det vill inte jag i allafall. Varje gång så lovar hon att borsta håret varje morgon. Men nej - det händer bara inte utan tjat. Men sen funderar jag över vems problemet egentligen är. Mitt eller hennes. Och vad är det som är problemet? Är det att hennes hår går sönder? Nej för det gör det egentligen inte enligt frisören. Är det att det gör ont att kamma när det tovat i hop sig? Skulle vilja säga ja men det är inte sant - för ärligt så är det hennes problem och hon väljer ju det och det är inte SÅ farligt. Egentligen om jag tittar långt, långt där inne så är det jag som har problem, för jag tror att folk ska tycka att hon ser sunkig ut - och vad ska de då tycka om henne då och om oss som familj? Att de ska dömma henne efter håret på nåt sätt - tror jag. Att hennes klasskamrater ska tycka att hon ser smutsig, sunkig ut. Men det är ju MITT problem. Hon bryr sig ju inte och känner verkligen inte att det är så, för då skulle hon ju kamma sig - jag lovar!Jag kan inte kräva att hon ska kamma håret för att jag vill. Och det är väl bra att en tjej inte bryr sig om sådana bagateller som att kamma håret. Det kommer ju att ändra sig - DET vet jag säkert. Egentligen borde jag ju uppmuntra "naturligheten". Jag har bestämt mig att inte kommentera hennes hår annat än positivt. Jag har redan ramlat dig flera gånger och sagt att: Glöm inte att kamma håret. Var har du gjort av borsten. Kamma håret nu när det är blött då blir det inte så struligt i morgonbitti o.s.v Men jag fortsätter försöket. Vad tror ni - är det rätt?

Av Lantliv - 20 mars 2007 20:13

Här är min favvohylla i bokhyllan. Kanske inte är så snyggt med lampor i hyllor egentligen, men jag gillar det ändå på nåt sätt. Budda och älsklingsbild på sonen.

Av Lantliv - 20 mars 2007 20:00

Jag sprang idag! Tjoho vad jag är bra jubel och vissel. Äntligen kom jag ut - får se hur långt det blir till nästa gång. Jag var ute i fyrtio minuter och sprang 2 minuter gick 1 minut efter 5 minuters uppvärmning sen 5 minuters avslutning. Suck vad jag är nöjd.Åh vilken dag sen. Har suttit på altanen med prickiga dottern (som börjar bli bättre från vattkopporna). Och gått en liten promenad + att jag bakade en kaka. Det har varit en speciellt dag idag - som fyrabarnsmamman konstaterade i morse. Nyss sa sambon: Jaha då sätter du dig och tittar på bygglov då medan jag lägger barnen.Utsikt från altanen idag.

Av Lantliv - 19 mars 2007 18:24

Informationen är hämtad från www.gmofritt.se Läs om vad GMO är lite längre ner.1. GMO-jordbruk är inte ekologiskt uthålligtGMO-grödorna har utvecklats för det allra mest industrialiserade och kemiberoende jordbruket. Mer än 99 procent av GMO-arealen är antingen grödor med resistens mot ogräsbekämpningsmedel eller grödor som själva producerar bekämpningsmedel mot insekter. Det finns inga exempel på GMO-grödor för ett ekologiskt uthålligt jordbruk.2. GMO-mat innebär okända hälsoriskerIngen vet hur människor eller djur påverkas av att äta GMO-mat. Genmodifiering är ingen exakt teknik. 3.GMO-gener sprider sig i miljönDet är omöjligt att odla GMO-grödor utan att modifierade gener sprider sig i omgivningen. GMO-föroreningen kan ge olika effekter beroende på vilka gener som sprids och var.4.Utvecklingen kontrolleras av industrinGMO-grödorna har utvecklats av en handfull stora kemiföretag med Monsanto i spetsen. GMO-satsningen handlar inte bara om att sälja mer kemikalier, utan framförallt om att stärka kontrollen över teknikutvecklingen inom jordbruket och göra lantbrukarna beroende av industrins produkter.Hur vet jag att det jag köper är GMO-fritt?Att välja GMO-fria vegetabiliska livsmedel är ganska lätt. EU-regler kräver GMO-märkning av all mat som producerats från genmodifierade växter. Det finns idag bara tre livsmedelsgrödor i genmodifierad odling - soja, majs och raps - så det är bara mat som innehåller någon av dem som kan vara GMO-producerad. Att välja GMO-fria animaliska livsmedel är mycket svårare. EU-reglerna kräver ingen märkning av kött, mjölk och ägg från djur som ätit GMO-foder. Om inte producenten frivilligt redovisar det för konsumenten, finns inget sätt att skilja GMO-producerade animaliska livsmedel från GMO-fria. Det mesta av GMO-odlingarna i världen är djurfoder. Särskilt soja är ett mycket vanligt djurfoder. Sedan januari 2006 används genmodifierad soja även av en del lantbrukare i Sverige. BÄSTA KÖP - Certifierad GMO-fri produktion Alla KRAV-märkta produkter (även importerade)Alla produkter med andra ekologiska märken(även importerade)Alla produkter med Svenskt Sigill-märke BRA KÖP - GMO-fri produktion utan certifiering Alla vegetabiliska livsmedel utan GMO-märkning Mjölkprodukter gjorda på svensk mjölk Kött från Siljans Chark Svenska ägg Svenskt fågelkött OSÄKERT KÖP - Oftast GMO-fritt, men kan vara GMO-producerat Svenskt nöt- och lammkött som inte är ekologiskt VARNING - Ibland GMO-producerat, ibland GMO-fritt Svenskt griskött som inte är ekologiskt UNDVIK - I regel GMO-producerat Importerat kött av alla djurslag Importerade mjölkprodukter Importerade ägg Vegetabiliska livsmedel med GMO-märkning Förtydligande: GMO finns inte i ekologiska produkter vare sig de är från Sverige eller är importerat.

Av Lantliv - 19 mars 2007 18:21

Vad svårt det är att fota. Kunde inte ha blixt - då såg allt helt sjukt ut. Och sen får ju inget plats, men här är den utlovade hängmattsbilden, tyvärr får inte vardagsrummet plats på bilden : )

Av Lantliv - 19 mars 2007 13:23

Många vet att man inte vill ha genmodifierade organismer i det man äter, men vad är det och varför är det inte bra? Nedanstående information har jag hämtat från www.gmofri.se Vad är GMO?Alla celler innehåller ett maskineri som kan läsa DNA och producera tusentals olika proteiner efter de beskrivningar som finns kodade i generna. Proteinerna i sin tur utför eller styr alla de olika funktioner som organismen behöver för sin överlevnad. Och det är det här man vill styra för att kunna "förbättra" ex. växternas uthållighet, motståndskraft m.m Det som i dagligt tal kallas för en gen är helt enkelt den DNA-bit som innehåller koden för ett visst protein. Eftersom DNA-språket är gemensamt kan alla levande organismer läsa varandras gener. När en gen förs över från en organism till en annan kan mottagarorganismens celler producera det protein den kodar för. Många av generna i dagens GMO-växter kommer till exempel från bakterier, bland annat de som gör växterna tåliga mot ogräsbekämpningsmedel, så att man kan bespruta hårdare mot ogräs samtidigt som majsen, sojan eller potatisen klarar sig. Det finns idag två vanliga metoder för att överföra gener till växter. Den äldsta och tillförlitligaste utnyttjar en jordbakterie, som i sin naturliga form infekterar växter och orsakar en sorts cancersvulster genom att överföra en bit av sitt eget DNA till växten. Den här metoden fungerar på de flesta tvåhjärtbladiga växter, till exempel soja och potatis.Detta fungerar inte på enhjärtbladiga växter däremot, som gräs och de vanliga sädesslagen. För att genmodifera dem används istället den s k genkanonen, som egentligen är en sorts luftgevär. Mikroskopiska metallkulor täcks med en tunn hinna av DNA-lösning och skjuts sedan genom tunna bitar av växtvävnad. En del DNA blir då kvar i växtcellerna och kan tas upp i växtens eget DNA.Oavsett överföringsmetod kan sedan de modifierade cellerna odlas i laboratoriet och med hjälp av växthormoner stimuleras att bilda en hel ny planta. Den nya plantan kan förökas som vanligt och de modifierade generna förs vidare till följande generationer med frön, pollen och andra förökningsmekanismer.Lite krångligt, och nu vakar Bebis men jag fortsätter med att förklara vad effekterna av GMO är lite senare.

Av Lantliv - 18 mars 2007 20:19

Tack för alla kommentarer jag fått för informationen om KRAV. Jätteroligt att så många är engagerade och bryr sig. Självklart blir jag sporrad att skriva mer men idag är jag för trött. Vi har haft snöstorm här på eftermiddagen - tror det har kommit närmare 20-30 cm nysnö. Suck, men inget oväntat. Tär på gammsnön som vi brukar säga, och det är ju bra då den smälter fortare undan. Med en sjukling i vattkoppor och tråkigt väder så har det blivit inne-göra idag. Vi har funderat länge på att möblera om i vardagsrummet så att vi får plats med hängmattan. Och nu är det gjort. Tror jag ska sätta in en bild senare, vi får se, tycker det blev rätt mysigt. Men jag har inte fått upp gardinerna än och det är lite småfix kvar. Bebis sov bra i längre perioder och mannen har bara jobbat lite idag. Perfekt - för då fick jag hålla på som jag ville. Ser fram emot veckan som kommer, känner mig lite fixig och vill ta tag i vårstädning av köket också. Dotterns vattkoppor är inte så hemska än, hoppas hon klarar sig ifrån de värsta kliangreppen. Sen på torsdag blir det babysim med Bebis. Det är så mysigt - jag riktigt längtar. Vi har gått på babysim med de andra två också och det har varit så kul.

Av Lantliv - 17 mars 2007 14:01

Här hos oss får vi bra information på våra mjölkförpackningar från Milko. Tänker därför, i dagens lektion, delge er lite information angående KRAV. KRAV-märket är det vanligaste kontrollmärket för ekologisk mat i Sverige. KRAV-märkta produkter kanske inte smakar bättre än de konventionellt producerade men eftersom KRAV-märket står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar, så blir eftersmaken bättre.Här kommer några pluspoäng när det gäller kravmärkt:*Att välja KRAV-märkt är att välja bort övergödning. Naturlig gödsel som används på ekologiska gårdar bidrar inte till övergödning och kräver mindre energi att framställa än handelsgödsel.*KRAV-märket är en garanti för att man tar större hänsyn till djurens naturliga beteende. Vilket innebär ett friare och naturligare liv för våra kor, får, höns och grisar.*KRAV-märkt mat produceras utan kemiska bekämpningsmedel och ALL ekologisk mat är dessutom GMO-fri (GMO=genmodifierade organismer. Och inte så självklart som man kanske tror, ex så innehåller Svenska Foders lammnäring "Unika" GMO-soja även i år. Trots påpekanden.)Läs fler argument här:Vi har ett av världens hårdaste och bästa kontrollsystem för den mat vi producerar i Sverige. Ett problem för oss bönder när vi försöker konkurrera med billigare mat som våra butiker importerar för att tjäna ännu mer pengar. Men en trygghet för mig när jag handlar mat till mina barn.

Skapa flashcards